In het najaar 2019 doen klanten uit Anzegem en Avelgem mee aan een onderzoek naar de hardheid en kalkafzettendheid van hun kraanwater thuis. Met behulp van een paar eenvoudige testjes, krijgen zij zelf meer inzicht in de samenstelling van het drinkwater + helpen ze De Watergroep aan nog meer kennis over water. De klanten die (kunnen) meedoen worden per e-mail geïnformeerd. De verdere uitvoering van het onderzoek (zoals verzamelen en verwerken van de resultaten) is in handen van KWR, het onderzoeksinstituut voor (drink)water.

De eerste resultaten zijn binnen! Ontdek ze hier >>

 

Praktische informatie voor de deelnemers 

Startbijeenkomsten

We organiseerden in het najaar van 2019 voor de deelnemende onderzoekers in Anzegem en Avelgem een startbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst kregen de deelnemers een kookpan, maatbeker en de 'testkit' mee om thuis het water te testen op hardheid. Kon je niet aanwezig zijn? Dan bezorgen we je de testkit thuis.

De presentatie die gebruikt werd tijdens de startbijeenkomst kan je hier downloaden (PDF).

Het uitvoeren van het onderzoek

Om de hardheid van het water thuis te bepalen, ontvang je van ons een 'testkit'. In de testkit zit een gebruiksaanwijzing. Download hier de instructie en het formulier waarop je jouw resultaten kan bijhouden.

Thuisinstructie (PDF)

Formulier voor eigen gebruik (PDF)

Bekijk het instructiefilmpje:


 

Doorgeven van de resultaten

Test gedaan? Geef ons dan online de resultaten door! Je krijgt hiervoor ook nog een e-mail toegestuurd.
 

Waarom doen we dit onderzoek?

Banner wateronderzoek

Waarom dit onderzoek naar hardheid thuis?

  • Dankzij jouw metingen krijgen we meer inzicht in de perceptie van de hardheid van het water bij je thuis. Hardheid en kalkafzetting zijn immers twee aparte zaken. Er zou een verschil in klantentevredenheid moeten zijn zodra zacht water geleverd wordt.
  • Tegelijkertijd vragen we de deelnemers ook naar hun ervaringen met de waterhardheid. Jouw ervaringen als klant, zijn voor ons net zo belangrijk als de gemeten waarden.
  • Daarnaast willen we ervaring opdoen met onderzoek samen met onze klanten. ‘Burgeronderzoek’ bestaat op sommige terreinen al langer, denk aan jaarlijkse vogeltellingen of de kwaliteit van luchtmetingen. In de watersector is dit echter relatief nieuw.
     

Waarom een onderzoek in deze regio?

We voeren het onderzoek uit in enkele gemeenten die drinkwater krijgen van het pompstation in Waarmaarde. De Watergroep voerde hier in 2019 werkzaamheden uit om de waterkwaliteit te verbeteren. De werkzaamheden in 2019 waren er vooral op gericht om een nieuw pompstation in dienst te stellen. Meer kennis, onder meer over hardheid en kalkafzettendheid, helpt ons om een beter zicht te krijgen op de effecten van de uitgevoerde werken + om mogelijkheden tot verdere verbeteringen aan de drinkwaterproductie in kaart te brengen.

De keuze om in deze regio als eerste ervaring op te doen met onderzoek met én door inwoners is dus daarop gebaseerd.
 

Vragen of meer info?

Veelgestelde vragen

Bekijk hier alle veelgestelde vragen