26-10-2023

Winnaar BEMASOp 25 oktober reikte BEMAS de Asset Performance 4.0 Award uit. De Watergroep slaagde erin haar nominatie te verzilveren en werd bekroond met de prestigieuze award. De sensoren die De Watergroep inzet om het leidingnet te monitoren werden uitgekozen als meest innovatieve digitale transformatie. 

De motivatie van de jury? De Watergroep heeft een lange termijn visie op een veerkrachtig waterleidingnetwerk, klaar voor de uitdagingen van de toekomst. De menselijke aanpak die De Watergroep hanteert in dit grote transformatieproject en de inzet van iedereen die betrokken is, was doorslaggevend om de award toe te kennen.

De Watergroep diende een dossier in rond de 400 nieuwe sensoren die de komende jaren in het waternet geïnstalleerd worden. De sensoren meten permanent hoeveel water er door de waterleidingen gaat en met welke waterdruk. Waardevolle inzichten in de strijd tegen lekverlies. “De data die de sensoren aanleveren, zijn erg belangrijk om op een datagedreven manier lekken op te sporen. Zo kunnen we proactief lekken vinden, zoekgebieden verkleinen en lekken sneller herstellen. Met als bijkomend voordeel een stuk minder hinder voor onze klanten,” zegt programmamanager Filip Vancoillie. 

Met de 1.000 sensoren die nu al in de leidingen zitten, komt het totaal dan op 1.400. Daarnaast vervangt De Watergroep 300 verouderde sensoren. Een investering van meer dan 17 miljoen euro.
 

Assets zijn belangrijk, maar onze mensen ook

Toch is het niet enkel het verhaal over de investering in en plaatsing van de sensoren dat het verschil heeft gemaakt voor onze nominatie. Hans Goossens, directeur-generaal, verklaart: “Assets en sensoren zijn maar één aspect. De échte impact komt van hoe onze mensen met die assets en sensoren omgaan, hoe onze teams de data gebruiken om gericht lekken te zoeken en hoe herstellingen en vervangingen geprioriteerd worden. Dit programma is het werk van zoveel verschillende teams achter de schermen. Iedereen bij De Watergroep is er op een of andere manier bij betrokken. Het is een verhaal van ons allemaal. Zo maken we elke dag het verschil, samen, en daar kan ik niet anders dan blij om zijn.”

Cindy Vermeire, directeur Distributie en Toevoer, voegt toe: “Het is een project waar we heel veel uit leren. Door met een concrete test op te starten, konden we ook onze aannemer beter aansturen en onze eigen mensen inzetten op hun sterktes: de lekopsporing en het lekherstel. De data die de sensoren opleveren, zorgen ervoor dat onze mensen meer datagedreven kunnen werken. Een grote verandering, maar zeker een positieve. Ik ben dan ook trots op onze medewerkers en hoe ze hiermee omgaan.”
 

Wat is de Asset Performance 4.0 Award? 

Met de Award beloont BEMAS (Belgian Maintenance Association) organisaties die sterk inzetten op vernieuwing en goed beheer van materialen. De Award wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Asset Performance conferentie. De andere kandidaten waren onder andere Arcelor Mittal, Beaulieu en water-link. 

 
Op de foto, van links naar rechts:

  • Tom Diez, manager Strategische Planning Productie en Opslag
  • Sofie Beerts, teammanager Investeringen
  • Cindy Vermeire, directeur Distributie en Toevoer
  • Filip Vancoillie, manager Assetbeheer
  • Francis Volckaert, programmabeheerder Assetinformatie.