Interreg NuReDrain

EU

Het Europees gesubsidieerd project genaamd NuReDrain, is een onderzoeksprogramma naar filtersystemen voor de terugwinning van nutriënten uit landbouwwater.

Het NuReDrain-project test innovatieve filters die stikstof en fosfor opvangen voordat het in beken of rivieren terecht komt. Ook De Watergroep is betrokken bij het NuReDrain-project. We testen een filterinstallatie om fosfor uit water te halen in het waterproductiecentrum De Blankaart. Daar verzamelen we water uit een landelijk gebied in het spaarbekken. In het aangrenzend drinkwaterproductiecentrum zuiveren we het water tot drinkwater. Helaas ondervinden we tijdens de zomermaanden hierbij heel wat moeilijkheden, doordat de hogere temperaturen de algenbloei in het fosfaatrijke water stimuleren. Dit veroorzaakt problemen voor de drinkwaterproductie.

Interreg

In de filterinstallatie die het NuReDrain-project test wordt het binnenkomende water langs filterkolommen geleid. Die kolommen zijn gevuld met korrels van gedroogd ijzeraluminiumslib. Het fosfaat in het binnenkomende water hecht zich vast aan de korrels. Zo wordt het fosfaat uit het water gefilterd. Het water is daarna geschikt voor verdere verwerking tot drinkbaar leidingwater. VITO, de Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van duurzame ontwikkeling en cleantech, ontwikkelt de filterkorrels en levert ze aan De Watergroep.

De Europese partners uit Vlaanderen, Denemarken en Duitsland zoeken met het NuReDrain-project oplossingen om het teveel aan stikstof en fosfor in ons water te vermijden. We kampen immers allemaal met de schadelijke gevolgen van algen in onze beken, rivieren en kustgebieden.

Ga naar de website van NuReDrain >>

 

Sweet H2(O)

Klimaatsveranderingen geven aanleiding tot droogte, stormweer en overstromingen in Vlaanderen. Bovendien kampen we met een toenemend watertekort.

Binnen het project Sweet H2(O) bestudeerden we de praktische en economische haalbaarheid van zeewaterontzouting in de Belgische kustregio’s om (drink)watertekorten tegen te gaan. 

Agentschap Innoveren & Ondernemen / Blauwe ClusterHet project werd uitgevoerd in samenwerking met VITO, Pollet Water Group, Universiteit Gent, Xant, Blue Power Synergy, Energyville en De Watergroep, met steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen - Blauwe Cluster.

De studie omvatte 4 werkpakketten, namelijk de identificatie van een geschikte locatie in West-Vlaanderen, een vergelijkend onderzoek van innovatieve ontzoutingstechnologieën (desalination), de impact van energieflexibiliteit op de operationele kosten en de mogelijkheden van pekelafzet.

EnergyVille (Jef Verbeeck)
Bron: EnergyVille (Jef Verbeeck)

Lees meer over het project op de website van de Blauwe Cluster >>

 

Water on Stage

Via het project Water on Stage willen we water op een schone en slimme manier meer integreren in het stedelijk weefsel.

De impact van het waternetwerk werd theoretisch gedemonstreerd aan de hand van de scenario-analyses op basis van actuele neerslagdata en ingeschatte verbruiksprofielen, alsook op basis van klimaatmodellen. Hiervoor bouwde VITO een softwareapplicatie, genaamd WaterArchitect, die ons in staat stelt om veel scenario’s naast elkaar te berekenen, onder variërende parameters zoals type sanitair, regenwaterverbruikers, tankvolumes, neerslagintensiteit … Op deze wijze tonen we de robuustheid en volhoudbaarheid van het netwerk aan voor komende decennia. Daarnaast lag de focus ook op het inzetten van verschillende waterkwaliteiten voor verscheidene doeleinden, om circulariteit en hergebruik te bevorderen.

De partners van dit project zijn Vito, Atrium.Green, Resiterra en De Watergroep.

Resiterra Logo Atrium Logo vito Vlaanderen circulair

Hertogensite  Hertogensite

Lees meer over Water on Stage op de website van Vlaanderen >>