In 2016 vertrouwden de Surinaamse overheid en het publieke drinkwaterbedrijf Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) de realisatie van het waterproductiecentrum La Liberté in het district Commewijne toe aan De Watergroep. Dit omvangrijke en uitdagende project heeft een capaciteit van 500 m³/u.

In 2017 werd een testcontainer op de beoogde locatie geplaatst. Daar werden de best beschikbare technieken getest om een zo robuust, betrouwbaar en efficiënt mogelijk waterproductiecentrum te bouwen met het rivierwater van de 2 km brede Surinamerivier als voedingswater. De proefcontainer kon vanuit België worden opgevolgd en procesparameters vanop afstand worden aangepast, zonder fysieke tussenkomst ter plaatse. 

Na de testperiode van 6 maanden werd beslist als volgt te werken:

  1. Het water wordt vanuit de rivier in een doorstroombekken geheveld. Hier vindt de eerste scheiding van zware, vaste deeltjes plaats.
  2. Om de grote deeltjes te verwijderen wordt het ruw water vanuit het doorstroombekken over een groffilter gestuurd.
  3. Alle kleinere vaste deeltjes worden nadien door flocculatie en ultrafiltratie verwijderd. 
  4. Als laatste stap gaat wordt het filtraat over een koolfilter gestuurd voor het verwijderen van opgeloste toxische stoffen. 
  5. Een omgekeerde osmose installatie staat klaar indien de geleidbaarheden in de rivier oplopen door opkomend zeewater tijdens de droge periode. 
  6. Het reinwater wordt opgeslagen in 2 reinwatertanks van 1.250 m³ en van daaruit verpompt naar het drinkwaternet van de Surinaamse Water Maatschappij.

Voor deze realisatie werd de volledige bouw – van het bouwkundige tot het elektromechanische luik – uitgewerkt en uitgevoerd door de business unit Industrie van De Watergroep. Het grootste werk ter plaatse werd voornamelijk geleverd tijdens de covidpandemie, wat de werken nog uitdagender maakte. Alle onderdelen van de installatie werden in België geproduceerd en voorbekabeld om nadien op de boot te plaatsen richting Suriname. Daar werd alles zorgvuldig geplaatst en gemonteerd door medewerkers van De Watergroep. 

Sinds december 2021 is het waterproductiecentrum volledig operationeel en zorgt het voor kwalitatief drinkwater voor 40.000 inwoners van het district Commewijne. 

Luchtfoto Suriname