Alpro WevelgemCirculair watergebruik is één van de antwoorden op de droogteproblemen van vandaag en de toekomst. De gloednieuwe waterhergebruikinstallatie bij Alpro in Wevelgem past perfect in onze visie op een duurzame en klimaatrobuuste watervoorziening. Alpro investeert 3 miljoen euro en kan op die manier rekenen op een jaar capaciteit van maar liefst 720.000 m³ liter water. 

Water maakt bij een plantaardig merk zoals Alpro een essentieel onderdeel uit van de productie. Het grootste deel van de waterimpact zit in het telen van de ingrediënten, maar ook voor het reinigen van de fabrieken binnen het kader van het garanderen van voedselveiligheid worden grote hoeveelheden water gebruikt. Alpro beschouwt dus het recupereren en besparen van water waar mogelijk als een belangrijk onderdeel van haar duurzaamheidsstrategie. In alle fabrieken wordt het afvalwater gezuiverd en de afgelopen 10 jaar is het waterverbruik per product afgenomen met maar liefst 20%.  Alpro zocht concreet naar manieren om de waterstromen op de site in Wevelgem te optimaliseren. Dit resulteerde in een samenwerking met De Watergroep voor de nieuwe waterhergebruikinstallatie, goed voor een investering van 3 miljoen euro.
 

De grootste waterhergebruikinstallatie van Vlaanderen  

Sfeerbeeld AlproEugene Kusse, fabrieksdirecteur van Alpro Wevelgem verduidelijkt: “Alpro heeft een overeenkomst afgesloten met De Watergroep voor de bouw en exploitatie van een waterhergebruikinstallatie op de site van Wevelgem, met tot doel productie van proceswater van drinkwaterkwaliteit. We kiezen er bewust voor om dit water niet gebruiken in onze producten zelf, maar wel in onze productieprocessen. De waterhergebruikinstallatie combineert verschillende filtertechnieken zoals groffiltratie, pijpflocculatie of vlokvorming, ultrafiltratie en omgekeerde osmose, wat ervoor zorgt dat het water voldoet aan de normen voor drinkwater en op die manier herbruikbaar is in onze fabrieksprocessen. De installatie heeft een initiële capaciteit van 720.000 m³ water per jaar, die we later nog kunnen uitbreiden tot wel 930.000 m³ drinkwater per jaar. Dat zijn 372 Olympische zwembaden. Daarbovenop is ze ontworpen voor een maximaal behandelingsdebiet van 200 m³/uur met een maximale netto productie van 140 m³/uur drinkwater. Met deze cijfers is de installatie bij Alpro Wevelgem de grootste waterhergebruikinstallatie van Vlaanderen. De Watergroep staat mee in voor de uitbating van de waterhergebruikinstallatie, en neemt bovendien de kwaliteitsopvolging op zich om steeds de drinkwaterkwaliteit van het geleverde proceswater te garanderen.”  
 

Samengevat

  • Waterhergebruikinstallatie Alpro in Wevelgem
  • Grootste waterhergebruikinstallatie in Vlaanderen
  • Capaciteit: 720.000 m³ liter proceswater van drinkwaterkwaliteit per jaar
    •  Later uitgebreid naar 930.000 m³ liter per jaar
    • = 372 Olympische zwembaden
  • Debiet: maximaal behandelingsdebiet van 200 m³/uur met maximale netto productie van 140 m³/uur drinkwater
  • Gebruikte technieken: verschillende filtertechnieken zoals groffiltratie, pijpflocculatie of vlokvorming, ultrafiltratie en omgekeerde osmose.