Wateronderzoek
Het nieuwe waterproductiecentrum is zo gebouwd dat we ook bij hoog waterverbruik eenzelfde hardheidsverlaging kunnen handhaven. In principe zal de waterhardheid hierdoor niet schommelen.
Het grondwater dat behandeld wordt in Waarmaarde is afkomstig van 5 diepe grondwaterwinningen en 3 ondiepe grondwaterwinningen. Elke winning heeft een specifieke samenstelling voor zowel calcium als magnesium. Op basis van de putcombinatie kan hierdoor de globale watersamenstelling wél licht variëren, aangezien de totale waterhardheid ook bepaald is door het magnesiumgehalte dat niet wijzigt tijdens de waterbehandeling.
Neen, hard water is niet ongezonder dan zacht water. De huidige wetgeving, gebaseerd op richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie, bevat voor de totale hardheid (= calcium + magnesium):
- een ondergrens = van 15°fH
- een bovengrens = van 67,5°fH).
Wanneer de totale hardheid van het drinkwater zich binnen deze grenswaarden bevindt, is het gezond om te drinken.
Het wateronthardingsprincipe dat De Watergroep toepast werkt specifiek op calcium (= wat aan de oorzaak ligt van kalkafzettingen). Onder gecontroleerde omstandigheden laat De Watergroep het aanwezige kalk in het water afzetten waardoor het calciumgehalte in het water zal dalen. Het magnesiumgehalte zal niet verlaagd worden omdat magnesium niet zo gemakkelijk neerslaat (of afzet).
Afhankelijk van het type thuisontharder kan het magnesiumgehalte wél variëren. Bijvoorbeeld het principe van ‘ionuitwisseling’, waarbij in een deelstroom van het drinkwater zowel calcium als magnesium volledig vervangen worden door natrium. De hardheid van deze deelstroom is dan ook 0°fH. Door het bijmengen met drinkwater zal een gewenste hardheid bekomen worden. Omdat dit proces niet selectief is voor calcium, zal ook het magnesiumgehalte, net als het calciumgehalte, verlaagd worden.