U bent hier: Home > Drinkwater > Weetjes en tips > Lekken opsporen

Spoor lekken op

Door regelmatig uw watermeter na te kijken, kan u lekken opsporen en onaangename verrassingen vermijden. Neem de stand van de watermeter op bij het begin van een periode waarin er geen water verbruikt zal worden, bijvoorbeeld net voor u gaat slapen. Controleer 's ochtends de meterstand. Indien er een verschil is, wijst dit op een lek.

Let ook op de kranen. Vervang het afsluitleertje of -rubbertje als het versleten is. Vervang de hele kraan wanneer ook de behuizing slijtage vertoont.

Controleer regelmatig de doorspoelbak van het toilet. Ga de dichting van de sluitklok na, controleer of het water niet zachtjes blijft lopen en voorkom dat de vlotter gekneld geraakt.

Kleine lekken hebben vaak grote gevolgen:

  • Een lekkende kraan verbruikt 4 liter water per uur of 35 kubieke meter per jaar.
  • Een dun waterstraaltje is goed voor 16 liter per uur of 140 kubieke meter water per jaar. 
  • Door een slecht werkende doorspoelbak van het toilet verliest u 25 liter per uur of 219 kubieke meter water per jaar.
  • Een waterstraal jaagt al gauw 63 liter water per uur door de leiding of 552 kubieke meter per jaar. 

Vermenigvuldig deze volumes aan verspild water met de prijs per kubieke meter en u zal merken dat de rekening snel enkele honderden euro kan bedragen.

Hoe een lek opsporen?

Sommige lekken kan u makkelijk zelf vinden: de slecht werkende vlotter in het toilet bijvoorbeeld of de badkamerkraan die niet naar behoren afsluit. Moeilijker wordt het bij ondergrondse lekken want die zijn nauwelijks waarneembaar. En als het lek zichtbaar wordt, was er meestal lang voordien al waterverlies. Behalve bij grote buisbreuken is een lek meestal maar af te leiden uit andere signalen: verminderde druk, natte plekken op muren of plafond of helaas ook vaak de fors gestegen waterfactuur.